Nødopsparing – Hvad er det?

Kategorier: Alle

Måske har du hørt om en nødopsparing el. fået anbefalet at have en nødopsparing og ønsker at vide lidt mere om hvad det er og hvorfor det er en god idé at have det.

Hvad er en nødopsparing?

En nødopsparing er som det lyder en opsparing man har hvis man pludselig står i økonomiske udfordringer. I det tilfælde kan du så tage lidt fra din nødopsparing og undgå at skulle låne penge el. betale renter for overtræk på din konto.

Det kan være at du er studerende og en måned ikke får så meget udbetalt, fordi du har forberedt dig til eksamen og ikke har haft tid til dit studiejob. Det kan også være at der pludselig opstår en større udforudset udgift, som du er nødsaget til at bruge din nødopsparing på.

Det gode i begge tilfælde er netop at du HAR en nødopsparing og derfor er det reelt set ikke noget økonomisk problem for dig.

Nødopsparing størrelse

Størrelsen på din nødopsparing afhænger af din økonomiske situation. Generelt kan man sige at ens indtægt er lavere mens man er under uddannelse, og når man har et fast job så er der mindre sandsynlighed for at du ikke kan dække dine udgifter.

Derfor bør din nødopsparing være tilpasset din situation og hvis du føler du lever lidt stramt bør din nødopsparing være større end hvis du føler du har meget luft i økonomien.

En god tommelfingerregel er at have mellem 5.000-20.000 kr. stående på sin nødopsparing.

Nødopsparingskonto

Din nødopsparing bør være “skjult” for dig og også for din primære bank (den bank du har din Nemkonto i). Det er to gode grunde til:

  1. Hold den skjult for dig selv af psykologiske årsager. Hvis du ser nødopsparingen hver gang du logger ind på din netbank er det nemmere at føle sig fristet til at bruge nødopsparingen på alt muligt andet end nødsituationer.
  2. Hold den skjult for din nuværende bank så den ikke ufrivilligt bliver blandet ind i din daglige økonomi når du snakker med din bankrådgiver el. skal låne penge. Det er en nødopsparing og den skal bruges når du er i nød – ikke når din bank synes du skal bruge den. Med det sagt skal du selvfølgelig ikke optage et forbrugslån når du har penge stående.

Jeg ved ikke hvilken bank du har i forvejen, men sandsynligheden for at du er kunde i en mere traditionel bank er stor. Derfor vil jeg anbefale dig at have din nødopsparing hos Lunar Bank, der er en online bank hvor du kan oprette en konto på få minutter.

Min egen nødopsparing

Jeg har min egen nødopsparingskonto hos Lunar Bank. Der står altid mellem 5.000-15.000 kr. afhængig af hvornår jeg har været nødsaget til at bruge den.

Skriv en kommentar