Opvaskemaskine vs. at vaske op i hånden

Kategorier: Alle, Forbrug

Jeg er lige flyttet ind i en ny lejlighed og efter at have boet i lejlighed med opvaskemaskine de sidste 8 år, så er der faktisk ikke nogen opvaskemaskine i denne lejlighed. Det fik mig til at tænke på hvor stor en forskel der er økonomisk, på at bruge opvaskemaskine og vaske op i hånden.

I min husstand er vi 2 voksne og 2 børn, hvilket giver en del daglig opvask, så der er selvfølgelig også et tidsmæssigt aspekt i denne ligning, men det ser jeg lige bort fra i første omgang.

Vandforbrug

Vand er ikke særlig dyrt i danmark, så besparelsen at hente på dette vil også være minimal. Der er forskel på vandprisen alt efter hvor du bor i landet og størrelsen på din husstand, så jeg har bare taget udgangspunkt i det absolutte gennemsnit for 2022 (kilde: http://www.e-pages.dk/danva/267/).

Gennemsnitspris på vand 2022: 74,53 kr/m3 el. 7,453 øre pr. liter.

Opvaskemaskine

En ny moderne opvaskemaskiner med et godt energimærke bruger kun 10 liter vand pr. opvask.

Det giver en pris på 74,53 øre pr. opvask.

Opvask i hånden

Skal du håndopvaske hvad der svare til en fuld opvaskemaskine i en balje på 10 liter, skal du nok regne med at skifte vandet ud 3 gange. Selvom baljen ikke er fyldt helt på hver gang, så vil man nok lade vandet løbe til det er varmt og måske bruge lidt rindende vand, så det passer meget godt med 30 liters vandforbrug pr. opvask.

Det giver en pris på 111,78 øre pr. opvask.

Elforbrug

Udover vandforbruget er der et forbrug på at opvarme vandet der bruges til opvasken. Det kan ligeledes variere fra sted til sted baseret på prisen og den måde vandet bliver varmet op på.

Hvis du gerne vil udregne prisen på el for at opvarme vand, så skal du bruge nedenstående formel:

Total pris pr. opvask = (0,0011627907 * antal liter vand * antal graders opvarmning) * pris pr. kWh

Det første tal angiver hvor mange kWh der bruges for at opvarme vandet 1 grad. Det er vigtigt at huske at vandet der kommer ud af hanen er som standard 10-20 grader varmt, hvorfor du skal trække dette fra ‘antal graders opvarmning’. For nemhedens skyld regner jeg bare med at vandet der kommer ud af hanen er 10 grader.

Opvaskemaskine

Vi har slået fast at en ny opvaskemaskine bruger 10 liter vand pr. opvask. De fleste opvaskemaskiner har et standardprogram der køre på 50 grader varmt vand, hvorfor det skal opvarmes med 40 grader. Det betyder at regnestykket ser således ud:

1,16 kr. pr. opvask = (0,0011627907 * 10 * 40) * 2,5 kr.

Opvask i hånden

At vaske op i hånden i balje, svarende til hvad der kan være i en opvaskemaskine, regner vi med bruger min. 30 liter vand. Vandet skal opvarmes til samme temperatur.

3,49 kr. pr. opvask = (0,0011627907 * 30 * 40) * 2,5 kr.

Konklusion

En opvask i opvaskemaskine koster i gennemsnit en dansker 1,91 kr.

En opvask i hånden koster i gennemsnit en dansker 4,61 kr.

Det betyder at du spare 58,6% ved at vaske op med en opvaskemaskine frem for at vaske op i hånden.

Med de effektive opvaskemaskiner vi har i dag, kan det bedst betale sig at vaske op med en opvaskemaskine. Både vandforbrug og elforbrug er lavere hvis du bruger en opvaskemaskine, og det er endda hvis du prøver at spare på vandet når du vasker op i hånden.

Der er også en interessant artikel om emnet på fra Forbrugerrådet Tænk. De referere til en engelsk undersøgelse der viste at en familie bruger 49 liter vand på at vaske en fuld opvaskemaskine op i balje, og hele 720 liter vand på at vaske en fuld opvaskemaskine op under rindende vand.

Der er altså ikke noget data der peger på at det kan betale sig at vaske op i hånden.

Skriv en kommentar